Rijndijk 306
2394CH Hazerswoude-Rijndijk
Telefoon: 071 341 2611
Email: info@dierenkliniekmarvan-kroll.com
Knie operatie hond
Wanneer u merkt dat uw hond kreupel begint te lopen, wacht dan niet met het maken van een afspraak bij de dierenarts. Een kreupele hond heeft in de meeste gevallen namelijk pijn in de knie. De pijn verdwijnt nooit vanzelf. Laat daarom uw hond nakijken door een van de artsen bij Dierenkliniek Marvan – Kroll en plan wanneer nodig een knie operatie voor uw hond in.
Oorzaken van een kreupele hond
Wanneer uw hond kreupel loopt, kan dat een aantal verschillende oorzaken hebben, namelijk:
Een pijnlijke botbreuk
Een botbreuk moet zo snel mogelijk behandeld worden om ervoor te zorgen dat het bot niet nog verder beschadigt. In de meeste gevallen opereren we de hond om implantaten te kunnen plaatsen die het bot vastzetten.
Een gescheurde kruisband
Een botbreuk moet zo snel mogelijk behandeld worden om ervoor te zorgen dat het bot niet nog verder beschadigt. In de meeste gevallen opereren we de hond om implantaten te kunnen plaatsen die het bot vastzetten.
Een loszittende knieschijf (patella luxatie)
Het kan voorkomen dat honden tijdens het spelen of rennen hun kruisband scheuren. Wanneer de kruisband gescheurd is, ontstaat er instabiliteit in de knie. Het gevolg hiervan is dat de hond mank gaat lopen. Daarnaast kan de meniscus of de collateraalband scheuren. In alle gevallen is het belangrijk zo snel mogelijk actie te ondernemen.
OCD (osteochondritis dissecans)
Bij OCD heeft er een verstoring in de gewrichten van de knie plaatsgevonden. Hierdoor is het kraakbeen los komen te zitten. Dit kan vervelende schade veroorzaken aan het onderliggende weefsel. Wanneer er sprake is van OCD, is het vaak nodig een kraakbeen-bot-transplantaat te plaatsen.
De knie operatie
We vertellen u graag hoe het proces eruit ziet wanneer uw hond aan zijn of haar knie geopereerd moet worden.
Het stellen van de juiste diagnose
Wanneer u uw hond bij ons langsbrengt in de kliniek, beginnen we met het stellen van een juiste diagnose. Op basis van de uitslag maken we een plan.
Het voorbereiden van uw hond op de behandeling
Het is belangrijk dat u uw hond goed voorbereidt op de behandeling. Daarom vragen we u de volgende voorbereidingen te treffen:
-
Uw hond moet nuchter zijn. Om braken tijdens de operatie te voorkomen, mag de hond 12 uur voor de operatie niet meer eten.
-
Laat uw hond goed uit voordat u hem langsbrengt.
-
Zorg ervoor dat wij uw telefoonnummer hebben.
-
Zorg ervoor dat uw hond geen wormen of vlooien heeft.
-
Neem een sluitende halsband en een sterke riem mee.
-
Meld het de assistente wanneer uw hond afwijkend gedrag vertoont op de dag van de operatie. Denk hierbij aan braken, extreem veel drinken of diarree.
Tijdens de operatie
De arts zorgt ervoor dat de hond de juiste hoeveelheid narcosemiddel toegediend krijgt door een lichamelijk onderzoek uit te voeren. Via een injectie krijgt de hond antibiotica, ontstekingsremmers en pijnstillers toegediend.
We zullen de plek van de operatie scheren en desinfecteren. Tijdens de gehele operatie zorgen we ervoor dat de ademhaling en hartslag van de hond in orde blijven. We verhelpen het probleem en naaien de wond netjes dicht met hechtingen.
De knie operatie
Na de operatie krijgt uw hond een antibioticakuur en pijnstillers mee naar huis. We vragen u het verband zeker de eerste drie dagen te laten zitten. Dit is bedoeld om de wond te beschermen tegen vuil. Met een kraag voorkomt u dat uw hond aan de wond gaat likken. Na drie dagen komt u terug met uw hond ter controle. We controleren de wondjes en de algehele gezondheid van de hond.
We adviseren u uw hond de eerste twee weken aan de lijn te houden. Zo voorkomt u dat de hond de knie gaat overbelasten. Na ongeveer drie maanden is de knie volledig hersteld.
Contact opnemen met Dierenkliniek Marvan – Kroll
Heeft u vragen over een knie operatie bij honden of wilt u een afspraak maken? Bel dan naar 071 341 2611.